Kreditdage angiver den forskydning, der vil være mellem tidspunktet, hvor du sender en faktura eller modtager en regning, til pengene faktisk betales. Angivelsen af kredittid (dage) er en af de forudsætninger, du skal tage stilling til i budget123, hvis du skal arbejde med likviditetsbudgetter.
Du finder kredittidsindstillingen enten ved at klikke på en kontos navn, eller under Indstillinger i menuen til venstre.
I ovennævnte periode, hvor tidsforskydningen gør sig gældende, parkerer budget123 automatisk det pågældende beløb på samlekontoen for enten Debitorer eller Kreditorer.
Disse er valgt under konfigurationen af systemet, og du finder dem igen under Globale Indstillinger og Systemkonti.
På siden med Kredittider, finder du først afvikling af primodebitorer og Afvikling af primokreditorer. Her kan du indstille om dette skal ske manuelt eller automatisk, og hvis automatisk, angive procenter for afviklingen. Rækken med "Estimeret afvikling i procent" er systemets forslag, baseret på de kreditdage som er angivet på konti og kontospecifikationer (Vægtet i forhold til hvor meget der budgetteres på de enkelte linjer).
budget123 antager at alle måneder har 30 dage. Når du budgetterer med f.eks. 100 t.kr i omsætning i januar, fordeles beløbet ud på 30 lige store dele (1/30 hver dag). Med kredittid på f.eks. 15 dage, siger systemet, at så er 15/30-dele udfaktureret inden 16. januar, og dermed vil indbetalingen nå at komme i januar. De sidste 15/30, som er udfaktureret efter 15. januar, antages først at være indbetalt i februar.
Her kan du se et par eksempler på, hvordan likviditetsvirkningen vil være ved forskellige kreditdage og en omsætning i januar på 100.000 kr. (vi ser bort fra moms i eksemplet, men det er naturligvis med i beregningen i budget123). F.eks. er likviditetsvirkningen delt ligeligt mellem januar og februar, når kredittiden er 15 dage.
Omsætning
100.000
Se dig omkring i budget123.
Se hvad du kan med budget123.
Kom hurtigt i gang med budget123.