Pengestrøm

 

En pengestrømsopgørelse viser bevægelser i en virksomheds likvide midler, hvilket inkluderer kontanter og kontantekvivalenter. Denne opgørelse opdeler pengestrømmene i tre hovedkategorier: driftsaktiviteter, investeringsaktiviteter og finansieringsaktiviteter.

  1. Driftsaktiviteter: Denne del af opgørelsen viser pengestrømme, der er resultatet af virksomhedens kerneaktiviteter, såsom salg af varer og tjenester, betaling til leverandører, lønninger osv. Under driftsaktiviteter indgår således ændringer i virksomhedens arbejdskapital. Arbejdskapitalen er forskellen mellem en virksomheds omsætningsaktiver (fx varebeholdninger, tilgodehavender, og likvide midler) og dens kortfristede forpligtelser (fx leverandørgæld og kortfristede lån). Det repræsenterer de midler, virksomheden har til rådighed til at finansiere sin dag-til-dag drift. God styring af arbejdskapital sikrer, at virksomheden har tilstrækkelige midler til at dække sine løbende forpligtelser, samtidig med at det undgår overdreven binding af kapital i aktiver, der ikke straks kan omsættes til kontanter.

  2. Investeringsaktiviteter: Her rapporteres pengestrømme, der er forbundet med køb og salg af aktiver, fx investering i maskiner, ejendom eller andre langsigtede investeringer.

  3. Finansieringsaktiviteter: Denne sektion dækker pengestrømmen mellem virksomheden og dens ejere eller kreditorer, som udbyttebetalinger, optagelse og tilbagebetaling af lån samt udstedelse af aktier.

I princippet er opgørelsen ret enkel, og den bygger udelukkende på tal, som du også finder i din driftsrapport, dit likviditetsbudget, din balance og din forudsætningsbalance.

Historisk analyse

Ved at analysere tidligere pengestrømme kan man få indsigt i virksomhedens økonomiske sundhed og evne til at generere likviditet. For eksempel kan en virksomhed have en sund nettoindkomst, men hvis den ikke genererer positive pengestrømme fra driften, kan det indikere problemer med likviditet og dag-til-dag driften.

Fremtidige pengebindinger

Pengestrømsopgørelsen kan også bruges til prognoser. Ved at forstå, hvor pengestrømme historisk er blevet allokeret, kan virksomheden bedre forudse og planlægge for fremtidige behov for likvide midler. Dette kan føre til mere informeret beslutningstagning om investeringer, finansiering og driftsstrategier.

Opsætning i budget123

Du finder Pengestrømmen under Rapporter i menuen til venstre. Hvis du får en gul advarsel i bunden af rapporten, så følg endelig linket i teksten, da der er lidt opsætning du skal have på plads.

På "Pengestrøms-opsætning" finder du tre kolonner. Her drejer det sig om, at få flyttet alt fra højre mod venstre, dvs. du skal placere alt fra din kontoplan i linjer og afsnit på Pengestrømsrapporten.

I den første kolonne finder du 4 overordnede afsnit (Driftsaktivitet, Investeringsaktivitet, Finansieringsaktivitet og Likviditet). I hvert af de tre første afsnit kan du selv tilføje nye og ændre rækkefølgen af linjerne. Under Likviditet kan du blot se hvilke konti, der er valgt under Systemkonti.

I den anden kolonne finder du linjer, som skal trækkes til venstre og placeres i et afsnit i den første kolonne. I den 3. kolonne finder du konti og kontogrupper fra din kontoplan.

Du skal sørge for at placere alle konti og kontogrupper i en af linjerne i kolonne 1. 

Brug +/- til at folde linjer og kontogrupper ud/ind, og husk at du klikker på linjernes navne for at redigere dem.

Den røde og grønne farve på konti viser, om de vil have en positiv eller negativ indvirkning på pengestrømmen, alt efter om det er en indtægt/udgift eller aktiv/passiv.

Hvis du vil redigere Pengestrømsrapporten, klikker du på overskriften eller et af afsnitsnavnene.

 

 

 

 

 

 

 


Prøv budget123

Se dig omkring i budget123.

Få en præsentation

Se hvad du kan med budget123.

Bestil budget123

Kom hurtigt i gang med budget123.